Hur undviker man att ägg spricker när man kokar dem?

Ägg är ett fantastiskt livsmedel och det går att göra så många saker med detta livsmedel. Om du vill koka det så gäller det att vara lite försiktig. Det absolut bästa sättet att koka ett ägg utan att det spricker är att först koka upp vattnet och sedan efter det lägga i ägget med hjälp av en sked eller liknande. Se till att varsamt föra ner ägget till botten av kastrullen för om du släpper det för tidigt så kan de få centimeter som är kvar till botten vara tillräckliga för att spräcka ägget. Ett spräckt ägg i en kastrull är ingen rolig historia och det sipprar ut lite ägg och hela vattnet kan i värsta fall bli en sörja.

Koka ägget perfekt

Det finns många användningsområden för ett ägg och ska du koka det så är det viktigt att det blir rätt. Många, så som jag, skulle inte klara frukosten utan att få ett ägg. Det är ett av de livsmedel som alltid ska finna i kylskåpet. Ett perfekt kokat ägg ska vara mjukkokt enligt min mening men det är såklart en smaksak.

Då är gulan lite fast men lite rinnig också. På ett normalstort ägg betyder det att det kokas i 6 minuter för att sen spolas med kallt vatten. Det är viktigt att det direkt spolas med kallt vatten för annars fortsätter ägget att tillagas och det blir hårdkokt. Vill du ha ett mer hårdkokt ägg så rekommenderar jag dig att koka det i ungefär 7 minuter, och om du vill ha det riktigt löst så räcker det med 5 minuter.

Otroligt nyttigt

Ägg är billigt, nyttigt och gott. Det ultimata livsmedlet. Det finns inte många saker som kan mäta sig med ägg när dessa tre kriterier ska ingå. Ägg är känt för att vara sprängfyllt med protein vilket också är sant. Ifall du tränar och vill bygga muskler så är ägg en fantastisk råvara. Det är ingen slump att Rocky drack råa ägg när han tränade som mest. Det behöver inte du göra dock utan det är precis lika nyttigt efter att du har tillagat det också. Förutom en stor mängd protein innehåller ägg även mineraler, vitaminer och bra fetter. Att äta kommer alltså göra att din kropp blir mycket starkare.

Hur vet jag om ägget är färskt?

Mångas mardröm är att äta mat som har gått ut i bäst före datum eller som till och med har börjat att mögla. Det är lätt att veta om ett ägg är ätbart eller inte. För det första så kommer du absolut att märka ifall ägget är för gammalt. Har du ägget i kylskåp så håller ägg oftast långt efter bäst före datumet. Lukten som kommer ut ur ett för gammalt ägg är omöjlig att missa och därför är det nästan omöjligt att äta ett gammalt ägg.

Är du osäker innan du knäcker ägget så finns det dock ett bra knep för att veta om det är ätbart eller inte. Lägg ägget i vatten och se om det flyter. Om det flyter så kan du kassera ägget men annars går det att äta. Ett färskt ägg sjunker medans ett halvfärskt ägg kommer att lägga sig någonstans i mitten. Så länge det inte flyter går det att äta.

Om du kokar ägget så kan du ibland märka att det är svårt att skala. Det betyder att ägget är väldigt färskt. Ju svårare det är att skala, ju färskare är ägget. Ifall du vill ha dina egna ägg så är det en god idé att skaffa några höns. En höna lägger upp till 200 ägg om året. Så då kommer du aldrig vara ägglös.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.